Catina si consultanta agricola

Catina si consultanta agricola
Catina - Fructex Fructex SACercetare agricola

Consultanta agricola


   
Catina Alba PREFATA

    Catina alba, "uzina vie", cum i-au spus modernii, este cunoscuta si folosita, probabil, de mii de ani, pentru insusirile sale tamaduitoare. Caci durerile fizice au insotit omul din toate timpurile si el a incercat sa le calmeze, la inceput instinctiv, apoi tot mai constient. Natura i-a pus la indemana o bogata ""colectie" de plante a caror actiune variata nu putea sa-i scape. Printre aceste plante cu siguranta a figurat, la un moment dat si catina. Medicina empirica, apoi cea moderna, cu deosebire cea "naturista", i-au precizat componentele cu rol important pentru sanatatea omului: vitaminele, sarurile minerale, hidratii de carbon, acizii organici, etc.
    Aliata medicinii, industria farmaceutica, ca si industria alimentara n-au intarziat sa transfere aceste componente in produse utile: ulei (ce contine de 10 ori mai mult caroten decat morcovul) cu actiune in tratarea unor afectiuni ale pielii, pastile de vitamine, infuzii si decocturi cu utilizare in afectiunile gastrointestinale, renale, hepato-biliare, stari febrile, etc.
    Despre valoarea fructelor de catina s-a scris mult si cu entuziasm, cu deosebire in ultimii 50 - 60 de ani, dar despre planta "arbustul" care le produce, mai putin.
    Iata-ne acum in fata unei adevarate monografii, o carte cu numeroase cunostinte despre planta si produsele ei, Incepand cu miturile si legendele, care s-au tesut in jurul ei, pana la cele mai recente date stiintifice despre biologie si cultura, pe care harnicul colectiv al S.C. Fructex S.A. (fosta statiune de cercetare pomicola Bacau), in frunte cu Conferentiar doctor Ioan Viorel Rati ne-o pune la dispozitie. Facand parte dintre pionierii cercetarilor privitoare la acest valoros arbust, ei au colectat si studiat un bogat material biologic din diferite zone ale tarii, au selectionat forme superioare sub aspectul componentelor chimice, au stabilit principalele verigi ale tehnologiei de cultura si dau recomandari sigure, unele absolut originale, pentru extinderea in cultura.
    In acelasi timp au facut o propaganda activa, in tara si peste hotare pentru cunoasterea si valorificarea mai buna, a acestei bogatii vegetale "catina alba" pe care natura ne-a daruit-o din belsug. Cred c-a trebuit si putin curaj pentru a se apuca de sistematizarea experientei acumulate in decursul anilor de truda si o prezinta sub forma unei lucrari. Felicitandu-i, le uram, in continuare, succes si multe satisfactii.
            Dr. docent Vasile Cociu
            Membru titular A.S.A.S.

Catina si consultanta agricola